Κυριακή, Ιούλιος 14, 2024
Text Size

Είναι η νευρολογική λειτουργία η οποία οργανώνει αισθήσεις από το σώμα μας και το περιβάλλον ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε (το σώμα ) αποτελεσματικά. Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση είναι επεξεργασία πληροφοριών. Ο εγκέφαλος πρέπει να διαλέγει / να ενισχύει / να εμποδίζει / να συγκρίνει και να συσχετίζει αισθητηριακές πληροφορίες με έναν ευέλικτο και στη συνέχεια μεταβλητό τρόπο. Με άλλα λόγια ο εγκέφαλος πρέπει να ολοκληρώνει (Ayres 1988).

Για τα περισσότερα παιδιά η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση αναπτύσσεται ομαλά μέσα από διάφορες δραστηριότητες (π.χ. παιχνίδι) με την κατάλληλη λειτουργία των αισθητηριακών συστημάτων (αιθουσαίο / απτικό / ιδιοδεκτικό / οπτικό / ακουστικό κλπ.) που διαδραματίζουν κυρίαρχο και βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού.

Οι αισθητηριακές πληροφορίες περιλαμβάνουν την:

Περισσότερα: Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

Κάθε άνθρωπος καθημερινά, προκειμένου να παραμείνει συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιεί πολλές συνήθειες, χωρίς απαραίτητα να τις αντιλαμβάνεται (μάσημα τσίχλας, πίεση δαχτύλων, καθημερινή γυμναστική κ.α.).

Καθένας λοιπόν από εμάς ανατροφοδοτείται συνεχώς με τα λεγόμενα αισθητηριακά σνακ προκειμένου να παραμείνει οργανωμένος και να αποδώσει στην απαιτητική καθημερινότητα.

Τι είναι αισθητηριακή δίαιτα; Είναι ένας όρος που περιγράφει ένα λεπτομερές πρόγραμμα με δραστηριότητες, οι οποίες παρέχουν τις αισθητηριακές πληροφορίες που χρειάζεται ένα άτομο  για να  παραμένει προσεκτικό και να οργανώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας(συγκεκριμένο χρονισμό) και με συγκεκριμένη συχνότητα.

Περισσότερα: Τα οφέλη της αισθητηριακής δίαιτας

Ανακαλύψτε το νέο μας χώρο στην Ελευθερίου Βενιζέλου 245 στην Καλλιθέα.  κλικ εδώ

  

Αγαπητοί μας φίλοι, για τις θεραπείες των παιδιών, σας ενημερώνουμε ότι πλέον είμαστε Συμβεβλημένοι με τις Ένοπλες Δυνάμεις (Στρατό Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία,Πολεμικό Ναυτικό) και το Λιμενικό Σώμα.